Tuesday, January 7, 2014

2) Στο βιομηχανικό τομέα , πολλές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις έσπευσαν oscar academy awards να ε


Η στρατηγική της Γερμανίας oscar academy awards δεν αποβλέπει μόνο στη διαμόρφωση μιας γερμανικής Ευρώπης. Επιδιώκει και τη συγκρότηση ενός ισχυρού σινο-γερμανικού άξονα, oscar academy awards αφού το οικονομικό oscar academy awards κέντρο βάρους του πλανήτη μετατοπίζεται προς Ανατολάς. Ο άξονας όμως της «Γερμακίνας» είναι ντε φάκτο αντιευρωπαϊκός, όπως φάνηκε και από την αντίδραση της Γερμανίας στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να επιβάλει oscar academy awards δασμούς oscar academy awards στα κινεζικά φωτοβολταϊκά… oscar academy awards
Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζω την άποψη ότι η στρατηγική της Γερμανίας αλλάζει, στρέφεται προς Ανατολάς (βλ. εδώ ). Τόνιζα μάλιστα χαρακτηριστικά –παραφράζοντας τους παραπάνω στίχους του Ναζίμ Χικμέτ- ότι «αν η μισή καρδιά της Γερμανίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται» (βλ. εδώ ). Πράγματι, μετά την επανένωση η χώρα αυτή ανακτά την εθνική της αυτοπεποίθηση και συν τω χρόνω αρχίζει να χάνει τον καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και να στρέφεται προς Ανατολάς, εκεί όπου εκτιμά ότι μετατοπίζεται το οικονομικό κέντρο βάρους του πλανήτη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια νέα –ανομολόγητη, αλλά οφθαλμοφανή- oscar academy awards Neue Ostpolitik (Νέα Ανατολική Πολιτική), η οποία όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ομώνυμη πολιτική του αείμνηστου Willy Brandt στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Εκείνη ήταν μια αμυντικής φύσεως πολιτική φιλίας oscar academy awards προς την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση, με στόχο να προφυλάξει τη Δυτική Γερμανία από τις παρενέργειες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η σημερινή είναι μια επιθετική (οικονομική) πολιτική, που έχει ως στόχο να καθυποτάξει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και να τις καταστήσει ορμητήριο για τις αγορές της αναδυόμενης Ασίας.
Η νέα γερμανική Ostpolitik άρχισε να ξετυλίγεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά γίνεται ακόμη σαφέστερη στη διάρκεια της σημερινής κρίσης. Αποτελεί μια τρισδιάστατη εθνική στρατηγική, που αναπτύσσεται σε τρία διαφορετικά μέτωπα: oscar academy awards
1) Στο ενεργειακό τομέα , για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους ενεργειακούς πόρους που χρειάζεται για την απρόσκοπτη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επέλεξε τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο. Η επιλογή αυτή έγινε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, την εποχή που ο Gerhard Schrö der αποφάσισε να χρηματοδοτήσει υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου με σκοπό να παρακάμψει τις πολιτικά ασταθείς χώρες της Βαλτικής και να εξασφαλίσει άμεση τροφοδοσία. Μόλις έχασε τις εκλογές, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom (δημόσια επιχείρηση) έσπευσε να τον διορίσει πρόεδρο της κοινοπραξίας που σύστησε για την κατασκευή του αγωγού, προφανώς εις αντάλλαγμα των υπηρεσιών του ως καγκελαρίου.
Εκ των υστέρων, η επιλογή της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας (καλύπτει γύρω στο 40% των γερμανικών αναγκών) απεδείχθη εξαιρετικά εύστοχη, αν λάβουμε υπόψη την αβεβαιότητα και την αστάθεια που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο στο Ιράκ και τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης». Η αμιγώς εθνική στρατηγική της Γερμανίας στον ενεργειακό τομέα επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία και με την άρνησή της να συμμετάσχει oscar academy awards στην ευρωπαϊκή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
2) Στο βιομηχανικό τομέα , πολλές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις έσπευσαν oscar academy awards να επεκτείνουν oscar academy awards τις παραγωγικές oscar academy awards εγκαταστάσεις τους στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ με τη διεύρυνση του 2004. Οι χώρες αυτές διαθέτουν μια τεράστια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού υψηλής ποιότητας, με βιομηχανική κουλτούρα και τεχνογνωσία, που έμελλε να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του μισθολογικού κόστους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα και η απλή απειλή μετεγκατάστασης στις χώρες αυτές ενίσχυσε τη διαπραγματευτική δύναμη των γερμανικών επιχειρήσεων, επιτρέποντας την άσκηση κοινωνικού dumping τόσο εναντίον των γερμανικών συνδικάτων («μη διεκδικείτε αυξήσεις, γιατί αλλιώς τα μαζεύουμε και φεύγουμε»), όσο και της γερμανικής κυβέρνησης («μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί αλλιώς τα μαζεύουμε και φεύγουμε»). Το κοινωνικό αυτό dumping πυροδότησε μια ανταγωνιστική «κούρσα προς τα κάτω», που είναι η βασική αιτία της συνεχούς υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, πριν καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
3) Στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών η στροφή προς την Κίνα και την Ασία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά και εκ των πραγμάτων oscar academy awards επιβεβλημένη. Υπαγορεύεται από τη θέση που κατέχουν οι δυο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες του κόσμου στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η Κίνα εξάγει στη Γερμανία, όπως και στις άλλες δυτικές χώρες, φθηνά προϊόντα oscar academy awards μαζικής oscar academy awards κατανάλωσης, στην παραγωγή των οποίων είναι πραγματικά ασυναγώνιστη, κυρίως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών μισθών. Η Γερμανία εξάγει στην Κίνα κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και αγαθά πολυτελούς και επιδεικτικής κατανάλωσης για τους Κινέζους νεόπλουτους (αυτοκίνητα και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά), στην παραγωγή των οποίων είναι και αυτή πραγματικά ασυναγώνιστη. Βέβαια η ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα αυτά

No comments:

Post a Comment